Українців, які працюють на приватних осіб, зобов’язали декларувати доходи

В Україні зобов'язали подавати декларації про доходи хатніх робітниць, садівників, нянь, гувернанток, будівельників, водіїв і т. п., якщо їх найняли на роботу без участі податкових агентів. Тобто осіб, які неофіційно працюють на приватників.

Мінсоцполітики пропонує заборонити працедавцям використовувати цивільні відносини замість офіційного найму таких осіб на роботу. Відповідний проект закону міністерство опублікувало на своєму сайті.

Декларації про доходи зобов'язали подавати українців, які отримують винагороду за роботу у працедавця без участі податкових агентів. "Податкові агенти - це підприємства, підприємці і особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність та нараховують і виплачують фізичним особам заробітну плату, гонорари, винагороди, дивіденди, премії, - пояснює представник Державної фіскальної служби Тетяна Федченко. - Подати декларацію повинні й ті, хто отримав торік інвестиційні активи - доходи від продажу цінних паперів, корпоративних прав. При цьому нема значення, кому вони були реалізовані - фізичній чи юридичній особі".

Легалізація найманих робітників - це, звичайно ж, нормальна практика, яка діє в усьому світі. Вона має позитивний бік, адже офіційно працевлаштована людина матиме в трудовій книжці запис про додаткові роки стажу; у разі нещасного випадку може розраховувати на матеріальне відшкодування і т. п. Проте є великий недолік - через те, що роботодавець змушений платити за найманого працівника великі податки державі, відповідно зменшується і розмір зарплати. Тож більшість українців через високі ціни на компослуги, продукти та найнеобхідніші побутові речі, які "з'їдають" більшу частину зарплати, погоджуються працювати нелегально.