Що молодь Франківська знає про Лесю Українку: опитування

25 лютого в Україні відзначили 148-річчя з Дня народження Лесі Українки.

Лариса Косач-Квітка - без перебільшення одна із найвидатніших постатей в історії української літератури.

Павло Тичина писав: "Леся Українка! Це звучить узагальнююче, як ім'я, в якому злились мільйони українок і українців, мільйони безвісних чесних борців за свободу, які в глухі часи жорстокого царизму не побоялися устати проти гніту й рабства".

Іван Франко казав, що вона "...єдиний мужчина в українському письменстві" та називав її "Дочкою Прометея".

З нагоди відзначення річниці студентка ПНУ імені Стефаника Роксолана Бабій провела соціологічне опитування серед молоді Франківська, аби дізнатися наскільки вона обізнана у біографії та творчості поетеси. Загалом було опитано 50 студентів та школярів.

"Що ви знаєте про Лесю Українку?"

- більшість опитаних одразу відповідали: "поетеса" (близько 60%). Дехто, окрім цього, також згадували, що вона хворіла. Хтось жартома відповідав: "Вона – українка". Один хлопчина відповів: "Жіночка, яка виросла в страшенно українізованій сім’ї!".

Більшість молодих людей відповідали, що востаннє читали твори Лесі Українки в школі і їхня частка склала близько 60%. А 40% опитаної молоді відповіли, що читали нещодавно.

Мабуть, якщо б не шкільна програма, то молодь не бралася б до поезії Лесі Українки. Адже опитані відповідали, що читали лише через ЗНО. Тому й серед творів поетеси згадували частіше "Лісову пісню" та "Contra spem spero!".