Порошенко: чекала Москва, щоб у нас почала литися кров

У рамках робочої поїздки до Івано-Франківської області Президент Петро Порошенко відвідав Манявський скит та взяв участь у подячному молебні за отримання Томосу про автокефалію Православної Церкви України.

На подвір'ї Хресто-Воздвиженського монастиря в селищі Манява Митрополит Київський і Всієї України Епіфаній провів молебень за участі Митрополита Івано-Франківського і Галицького Іоасафа та багатьох священників.

Вітаючи вірян, пресвятих отців та військових капеланів, які зібралися на молебень, Президент звернув увагу на кількість присутніх. «Тисячі людей сьогодні тут, у Манявському скиті», - констатував він зауваживши, що всі ці люди прийшли подякувати Богові за почуті молитви і духовну незалежність, яку здобула Україна.

«Дуже важливо, що Господь нас почув і це стало можливим лише тоді, коли мільйони українців молилися про це і коли вони вважали, що нічого важливішого не існує, як мати власну державу і власну церкву», - підкреслив Петро Порошенко та нагадав шлях, який пройшла українська церквах до своєї самостійності.
«Після цього (отримання Томосу про автокефалію - ред.) вже 320 парафій приєдналися до нашої церкви. П'ять з них - на Франківщині, на Прикарпатті. Парафії і громади. Можу наголосити, що зараз за один місяць переходить більше парафій, ніж за попередні 5 років. І дуже важливо, що ніхто нікого не примушує», - наголосив Глава держави.
«Так чекала Москва, щоб у нас почала литися кров, щоб почалися штурми храмів, захоплення монастирів... Не дочекалися. Бо наша церква йде з вірою і любов'ю», - підкреслив Петро Порошенко зауваживши, що українці не розуміють як в країні може існувати церква, підпорядкована іншій державі і молиться за її військо.

Президент в черговий раз подякував всім, хто долучився до процесу отримання Томосу - за їх мудрість, жертовність. Він також відзначив Митрополита Івано-Франківського Андрія.

«Я зараз просто тішуся які зусилля кожен владика докладає для того, щоб об'єднана церква відбулася. Бо ми не завершили процес створення церкви, а ми лише на початку цього шляху», - сказав Петро Порошенко і повідомив, що прийняв рішення нагородити Митрополита Андрія високою державною нагородою - орденом «За заслуги» II ступеня. «За вашу подвижницьку діяльність по створенню нашої Православної Церкви України - помісної, соборної, автокефальної. І велика подяка вам за ваші труди», - сказав Президент.

Він також подякував за підтримку присутнім вірянам, зауваживши, що їх підтримки та молитов нині потребують і церковні ієрархи, і помісна церква України. «Саме тому ми сьогодні тут. Бо нам не байдужі ні доля держави, ні доля церкви", - додав Глава держави.

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній привітав усіх з нагодою зібратися такому у древньому місці, як Манявський скит та подякувати Господу за "ті милості, щедроти і благодіяння", які відбулися протягом останніх місяців.