На Прикарпатті запустили лабораторію для аналізу якості води

В Дністровському басейновому управлінні водних ресурсів запрацювала сучасна лабораторія моніторингу вод та грунтів.

Для встановлення стану поверхневих вод басейну будуть визначатися показники якості води за такими напрямками:

– пріоритетні забруднюючі речовини відповідно до Переліку, затвердженого Наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 06.02.2017 № 45;

– хімічні та фізико-хімічні показники для масивів поверхневих вод, забір води з яких для задоволення питних і господарсько-побутових потреб населення становить більше, ніж 100 м3 на добу та речовини, які можуть вплинути на якість питної води;

– специфічні синтетичні і несинтетичні забруднюючі речовини, що є характерними для басейну р.Дністер внаслідок антропогенного навантаження.

Для виконання цих завдань у Дністровському БУВР провели капітальний ремонт приміщень лабораторії, покращені умови для проведення лабораторних досліджень і відповідно до напрямів роботи в лабораторії будуть функціонувати сектори хроматографічних, спектрофотометричних та фізико-хімічних досліджень. Крім того, створені сектори по підготовці зразків для досліджень.

«Новим і важливим напрямом у Програмі державного моніторингу є пріоритетні забруднюючі речовини. Для їх визначення Дністровським БУВР придбано газовий хроматограф-мас-спектрометр Shimadzu GCMS-TQ 8040NX EI, який дасть можливість визначати пестициди, поліароматичні вуглеводні та леткі органічні сполуки. Для підготовки проб води до хроматографічних досліджень придбана система очищення води з картриджами, роторний випарник та випарник розчинника. Колектив лабораторії освоює специфіку закупленого обладнання, вивчає та впроваджує методики виконання досліджень. В загальному, хромато-мас-спектрометром будуть визначатися 35 пріоритетних забруднюючих речовин», - йдеться у повідомленні.

За результатами лабораторних досліджень будуть розроблені заходи для досягнення поверхневими водами регіону доброго екологічного та хімічного стану.