ЦВК зареєструвала Андрія Новака попри недоліки в документах

Центральна виборча комісія прийняла постанову «Про реєстрацію кандидата на пост Президента України Новака Андрія Яремовича на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року».

Центральна виборча комісія встановила, що подані Новаком документи відповідають вимогам Закону України «Про вибори Президента України».

Читайте також: У бюлетені буде два кандидата з прізвищем Тимошенко

Законодавство передбачає, що Президентом України може бути обраний громадянин України, який на день виборів досяг тридцяти п’яти років, має право голосу, володіє державною мовою і проживає в Україні протягом десяти останніх перед днем виборів років.

З виконанням останнього пункту у Андрія Новака виникли проблеми.

«Із поданих до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатом на пост Президента України ксерокопій сторінок паспорта громадянина України Новака А.Я., де зазначаються відомості про місце проживання, вбачається часткова відсутність інформації про зареєстроване місце проживання на території України протягом десяти останніх перед днем виборів років, а саме: в межах періоду з 31 березня 2010 року до 31 березня 2011 року – щодо 27 календарних днів (з 7 травня до 6 червня 2010 року)», - йдеться у постанові.

ЦВК встановила, що згідно з відомостями щодо зміни виборчої адреси Новака А.Я. 7 травня 2010 року відбулося зняття з реєстрації місця його проживання у місті Києві, а 4 червня 2010 року здійснено реєстрацію місця проживання в іншій адміністративно-територіальній одиниці – місті Коломиї Івано-Франківської області.

Законодавство передбачає, що безперервне проживання в Україні не припиняється, якщо термін виїзду за кордон не перевищує 90 днів або 180 днів протягом року. З огляду на цей факт, ЦВК дійшла до висновку щодо «проживання Новака А.Я. в Україні протягом десяти останніх перед днем виборів років».