Замагорівський метеорит “загубився” в горах

Несподівано з’ясувалося, що метеорит, який у грудні 2018-го сколихнув було Верховинщину і про який ми розповідали в публікації «Небесний гість ледь не спалив гараж у Замагорі» (galychyna.if.ua), кудись зник.

Про це повідомив газету «Галичина» молодший науковий співробітник Міжнародного центру астрономічних і медико-екологічних досліджень (МЦ АМЕД) в Києві Володимир Козлов.

«Я спеціально прибув на Прикарпаття, щоби на власні очі побачити космічного прибульця», – розповів він, завітавши до нашої редакції. Однак, за його словами, після того, як фахівці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу частково підтвердили, що переданий їм на вивчення раритет і справді може належати до хондритів – найпоширенішого виду камінних метеоритів і повернули його ініціаторам експертизи, сліди небесного гостя загубилися.

«Богдан Генсецький, замагорівський господар, на обійстя якого і впав розпечений камінь з неба, передав його на зберігання до Музею гуцульської магії у Верховині, – зазначив В. Козлов. – У музеї ж мені сказали, що відіслали свіжий експонат до комітету по метеоритах (КМЕТ) Національної академії наук України. Але в самому комітеті цього не підтвердили».

Остаточні висновки щодо походження і природи метеорита можна робити лише після проведення його хімічного аналізу, що цілковито в компетенції КМЕТ, роз’яснив співробітник МЦ АМЕД. І якщо з’ясується, що «піддослідний» справді той, за кого його видають, йому присвоять порядковий номер і занесуть до відповідного міжнародного реєстру.

За браком часу для пошуків пан Володимир відбув до Києва, так і не побачивши предмет, заради якого приїжджав на Івано-Франківщину, але пообіцяв приїхати ще раз, аби провести належне розслідування замагорівського інциденту.

Ще раніше, після виходу в ефір сюжету про цю подію на студії «1+1», голова Комітету по метеоритах Інституту геохімії, мінералогії та рудоутворення НАНУ, член-кореспондент НАНУ Віра Семененко заявила, що не має певності в космічному походженні «хондрита» із Верховинщини.

За її словами, на такі сумніви її підштовхнув отвір у дерев’яній покрівлі гаража, утворений нібито внаслідок падіння метеорита, – правильної прямокутної форми.

Як підтверджують ці сумніви івано-франківські криміналісти, якби розжарений майже 2,5-кілограмовий болід прошив на великій швидкості таку покрівлю, то «вхідний отвір» мав би цілком інший вигляд.

В. М.