Прикарпатці отримують менше коштів від оренди земель, ніж в середньому по Україні

Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру узагальнила дані про середню вартість оренди сільськогосподарської землі в минулому році. Про це повідомили в прес-службі відомства.

За оперативними даними територіальних органів Держгеокадастру, в середньому по Україні громадяни-власники паїв у минулому році отримали 1613,4 грн орендної плати за гектар. Це на 18% більше, ніж в 2017 році, коли середній розмір орендної плати за паї становив 1369 грн/га. Загальна площа приватних сільгоспземель, переданих в оренду за договорами, становить 16,9 млн гектарів.

«Найвища орендна плата за паї зафіксована у Черкаській (3524,7 грн/га), Полтавській (2970,1 грн/га) та Харківській (2494,7 грн/га) областях. Найдешевше користування землею обходилося у Запорізькій (878 грн/га), Херсонській (926,9 грн/га) та Закарпатській (930,6 грн/га) областях», - йдеться у повідомленні.

В Івано-Франківській області середній розмір річної орендної плати за паї становить 1365 гривень за гектар. Середній розмір річної орендної плати за земельні ділянки с/г призначення державної власності, які передані в оренду на земельних торгах, становить 3816 гривень за гектар.

У частині державних земель середня вартість оренди значно зросла завдяки інтенсифікації проведення земельних аукціонів та зростанню їх ефективності. Таким чином, в середньому за останній рік державні землі здавалися в оренду в 2,13 разу дорожче, ніж приватні.

«Зростаюча різниця у вартості оренди може спонукати громадян-власників землі користуватися створеною інфраструктурою та реалізувати право оренди на свої ділянки через механізм аукціонів», - відзначив в. о. Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

Довідково

Станом на 1 січня 2019 року в Україні укладено 5 млн договорів оренди земельної частки (паю), з них із фермерськими господарствами – 0,78 млн договорів. Більшість договорів (2,3 млн) укладено терміном на 8-10 років.