В Україні продовжують скасовувати радянські ГОСТи

Як стверджують в уряді, скоро в Україні буде повністю скасована система сертифікації СРСР. В державі вже на 1 січня цього року скасовано 90% радянських ГОСТів. До 2022 року буде повністю скасовано систему радянських стандартів. Механізм їхньої повної зупинки вже підготовлений урядом.

Про це повідомила прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, інформує Ukr.Media.

План припинення дії радянських ГОСТів на території країни, як зазначає уряд, визначений Програмою діяльності Кабміну України. Згідно з документами проблему відміни застарілих стандартів доручено «Українському науково-дослідному і навчальному центру проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП УкрНДНЦ), який є Національним органом стандартизації. Під моніторингом УкрНДНЦ перші накази про скасування 12090 ГОСТів було видано ще в 2016 році, але зупинка їх дії у всіх документах була призначена на 1 січня 2019 року.

Мінекономрозвитку запропонувало і громадськості підключитися до процесу скасування застарілих стандартів. Для цього ряд проектів опублікували у відкритому доступі для внесення правок.

Національний орган стандартизації також ухвалив накази, в яких залишаються після 1 січня 2019 року 1173 радянських стандарти, на заміну яких планують розробку проектів відповідних національних стандартів; стандарти, посилання на які є в нормативно-правових актах; стандарти Єдиної системи конструкторської документації; стандарти, розроблені на основі міжнародних стандартів, версії яких досі актуальні.