На Бурштинському водосховищі зимує білолоба гуска

Вперше на Бурштинському водосховищі відбувається зимівля білолобої гуски (Anser albifrons). Про це повідомив відомий еколог, заступник директора Галицького національного природного парку Володимир Бучко.

Гу́ска білоло́ба (Anser albifrons) — птах родини Качкових. В Україні пролітний, зимуючий вид.

Гуска білолоба має довжину тулуба 65—78 см, розмах крил 130—165 см, вагу — 2—3,2 кг. Колір пір'я у гуски зверху тьмяно-сірий, знизу дещо світліший. Має чорні плями на череві та білу пляму на лобі, яскраво помаранчеві ноги.

У Бурштині побачили рідкісного птаха

На Прикарпатті врятували самку яструба, яка прилетіла з Фінляндії

Селиться білолоба гуска на тундровій частині Європи, Азії та Північної Америки, а також її багато на островах Північного Льодовитого океану.

На зиму відлітає на південь — до Мексики, островів Карибського моря, Південної Європи, Середньої Азії, Індії, Китаю, Кореї, Японії.

Гуска білолоба — це більш суходольний птах, ніж водно-болотний. Більшу частину життя він проводить на землі. Дуже добре ходить по землі й швидко бігає. При цьому добре плаває, а при небезпеці пірнає.

Гнізда влаштовує на сухих ділянках тундри, поблизу прісних водоймищ. Висиджує яйця самка до 25 днів, відкладає у кладку від 3 до 6 яєць. Вони з'являються білими із жовтим відтінком.

Живиться здебільшого рослинною їжею, водоростями, ягодами.