На Бистриці-Солотвинській планують будувати мікро-ГЕС

ТОВ «Екоресурсбуд» (м.Київ) планує реконструювати мікро ГЕС «МГЕС Жураки» (МГЕС) загальною встановленою потужністю до 200 кВт.

Генерація електроенергії здійснюватиметься за рахунок води, орієнтовний термін експлуатації МГЕС – 50 років.

Реконструкція «МГЕС Жураки»» планується на території Жураківської сільської ради Богородчанського району.

«Реалізація проектних рішень з виробництва електроенергії за рахунок води (будівництво та експлуатація МГЕС) дозволить покращити стан навколишнього природного середовища за рахунок скорочення викидів парникових газів у атмосферу, забезпечити екологічно чистою електроенергією, створити нові робочі місця і інвестувати в місцеву економіку. Покращить гідрологічний режим ріки, та забезпечить покращення її до самоочищення, що позитивно вплине на екологічну ситуацію на прилеглій до створу території», - вважають у компанії.

У рамках реалізації Проекту передбачається встановлення одного гідроагрегату типу Каплан з горизонтальним розташування гідроагрегату. Встановлена потужність мікро гідроелектростанції – до 200 кВт. Щорічна генерація екологічно чистої електроенергії очікується на рівні приблизно 1 000 000 кВт.

Проектом передбачається будівництво будівлі МГЕС розміром 21,5х5м. Для обслуговування будівлі та гідроагрегату влаштовується пристанційний майданчик розміром12х12,00 м.

Напір для роботи МГЕС створюється за рахунок природнього перепаду поверхні рельєфу дна ріки.

«Потенційний вплив на ґрунтові води в процесі реконструкції може виникнути в результаті витоків або розливів дизельного палива або мастильних матеріалів на ділянці розташування будівельного обладнання або транспортних засобів. Проте, забруднюючі речовини, що можуть виникнути в результаті витоків з машин і транспортних засобів навряд чи досягнуть водоносного горизонту, оскільки ці витоки представлятимуть невеликі обсяги. Земляні роботи будуть обмежені під час інтенсивних дощів, щоб зменшити ризик змиву дощовими водами нафти або хімічних речовин в природну дренажну систему. Для запобігання потрапляння в грунтові води паливно-мастильних матеріалів від гідромеханічного обладнання буде влаштовано масловловлювачі. Які запобігають потраплянню паливно-мастильних речовин під час аварій на поверхню грунту та в грунтові води», - йдеться у повідомленні.

Усі зауваження і пропозиції громадськості до планованої діяльності, обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля, необхідно надсилати до Управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської ОДА, м. ІваноФранківськ, вул. Сахарова, 23А, тел./факс. (0342) 52-61-50, e-mail: main@eco.if.gov.ua, контактна особа – Пліхтяк Андрій Дмитрович.