Марія Савка: Злука – це історичний акт об’єднання українських земель

22 січня в Івано-Франківському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Івана Франка відбулася ювілейна академія, присвячена 100-річчю Соборності України «Моя Соборна Україна, знов зустрічає день новий!». Про це повідомили в прес-службі Івано-Франківської ОДА.

Участь у заході взяли перший заступник голови облдержадміністрації Марія Савка, керівник апарату ОДА Роман Маланій, представники громадських організацій, жителі Прикарпаття.

Від імені голови облдержадміністрації Олега Гончарука Марія Савка привітала гостей урочистостей із Днем Соборності України та побажала усім миру, добра і єдності.

«Проголошення Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки 22 січня 1919 року – це історичний акт об’єднання українських земель в одній державі, здійснення мрії багатьох поколінь українців мати єдину незалежну державу, - зазначила Марія Савка. - Перед усім світом було задекларовано неподільність українських земель, єдність і солідарність народу».

За словами першого заступника ОДА, подія, яка відбулася 100 років тому, стала прологом до настання сучасної соборної незалежної України. Не одному поколінню українців довелося пройти через репресії, голодомори, мордовські табори. Своєрідним «прологом» незалежності став «живий ланцюг» 21 січня 1990 року. Понад мільйон людей, взявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Києва до Львова. Це засвідчило, що українці подолали страх перед тоді ще могутнім комуністичним режимом. Ця подія стала одним із провісником розвалу СРСР і відновлення самостійної української держави.

На переконання Марії Савки, віковічне прагнення українців до волі, незалежності допоможуть вистояти і ближчим часом ми здобудемо мир на Сході України. Водночас, маємо також пам’ятати, що всі ми повинні прикластися також і до економічного росту України. Попри утвердження державного суверенітету, демократичних принципів у суспільстві, мусимо створити конкурентно спроможну економіку, ефективну систему державних інституцій. Необхідно також дбати про соціальний захист людей, їх матеріальний добробут, утвердження прав і свобод.

«Пенсійна, медична та освітня реформи, децентралізація, зокрема, створення об’єднаних територіальних громад – це лише перші кроки, які вже дають позитивні результати на шляху до європейських стандартів, яких прагне Україна, - наголосила Марія Савка. - Важливою віхою в утвердженні Української держави є створення Української єдиної православної церкви. З ініціативи та підтримки Президента України, народних депутатів та духовенства ми отримали Томос, який, без перебільшення, має таку ж значимість, як і проголошення незалежності України. Переконана, ми твердо йдемо по шляху утвердження незалежності України і не має такої сили, щоби зупинила нас. Майбутнє України у європейській родині».