За борги з виплати заробітку візьмуться уповноважені з прав людини

В Івано-Франківську на рівні уповноважених Верховної Ради України з прав людини обговорили питання дотримання прав громадян на офіційне оформлення трудових відносин, своєчасне та в повному обсязі отримання винагороди за працю.

Робочу зустріч із цього приводу з представниками управління праці департаменту соціальної політики ОДА, Ради профспілок за участі регіонального консультанта з юридичних питань з Асоціації міст України Андрія Деркача провели регіональний представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області Людмила Непийвода та представник уповноваженого ВРУ з прав людини в західних регіонах України Світлана Семчишин.

Ішлося під час заходу і про додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та інші дотичні питання, які входять у сферу діяльності державного інституту уповноважених з прав людини, котрі планують здійснювати моніторингові візити з цих питань на підприємства, установи, організації усіх форм власності. Визначено, що вже з березня мали б розпочатися такі «відвідини» передусім до тих структур, де допущено заборгованість із виплати зарплат.

Власне, питання того, як конкретно ці «гостини» мають відбуватися і які в підсумку матимуть наслідки (адже передусім це – превентивна діяльність), і були головними під час діалогу.

І. Н.