На Рожнятівщині відкрили меморіальну дошку краєзнавцю Ярославу Ковалю

У селі Цінева Рожнятівського району відбулось відкриття меморіальної дошки знаменитому земляку, пластуну, фотомитцю, колекціонеру, етнографу, поету, палкому краєзнавцю Ярославу Ковалю, ім’я якого добре відоме не тільки в районі, але й по всій Україні та за її межами. Про це повідомили в прес-службі Івано-Франківської ОДА.

Ярослава Коваля добре знають із колекції прекрасних портретів митрополита Андрія Шептицького. Ці класичні фотографії, передані на Захід і виставлені у США в 1960-их роках, зробили свого часу фурор, тоді як їх автор не мав права замешкати у Львові через нагляд КГБ.

Відомий пластун, активний діяч протиалкогольного руху в Галичині, невтомний збирач коштовних реліквій української культури, Ярослав Коваль прожив цікаве й змістовне життя, яке було присвячене служінню рідній культурі. Доля звела його на життєвій дорозі із такими визначними людьми, як Антін Крушельницький, Микола Чайковський, Едвард Козак, Ольга Дучимінська, Юліан Дорош, Ірина Вільде, Роман Сельський, Святослав Гординський, Роман Турин, Роман Федорів та інші. У їхньому ряду він лишається незабутньою постаттю, яка зробила свій внесок в історію вітчизняного мистецтва.