Завершився фестиваль «Файне Різдво у Надвірній»

20 січня на майдані Шевченка біля головної ялинки міста відбулось закриття найтривалішого фестивалю «Файне Різдво у Надвірній».

Засновниками і співорганізаторами культурно-мистецького проекту є Надвірнянська міська рада, Надвірнянська районна рада та Надвірнянська райдержадміністрація.

Більше місяця фестиваль дивував яскравими вертепами, прадідівськими автентичними колядками та щедрівками. Надвірнянці та гості міста стали свідками самобутнього і унікального різдвяного дійства з притаманним нашому місту колоритом. «Файне Різдво» вражало своєю багатогранністю та неповторністю. Жителів нашого міста та гостей фестивалю чекало багато цікавого, неординарного та самобутнього.

Відділом культури Надвірнянської РДА була підготовлена багата мистецька програма, в якій прийняли участь понад 50 колективів та більше 1000 артистів і майстрів сцени з усіх куточків Надвірнянщини, а також Прикарпаття, Закарпаття, Буковини та Тернопільщини. На сцені «Файного Різдва» мешканців та гостей міста вітали студенти та викладачі Надвірнянського коледжу НТУ; учні та педагоги Надвірнянського районного центру дитячої творчості та національно-патріотичного виховання молоді, Надвірнянської та Тисменичанської дитячих музичних шкіл, творчі колективи закладів освіти та культури Надвірнянського району. Неабияк вразили виступи фольк-гурту «Медовий Полин» (м.Тернопіль), фольк-рок гурту «Гуцули» (м.Косів), народного ансамблю пісні і танцю «Лісоруб» (м.Рахів), народного аматорського танцювального колективу «Черемшина» (м.Вашківці), колядників з Верховини, майстрів мистецтв Косівського і Коломийського районів, Національного академічного гуцульського ансамблю пісні і танцю «Гуцулія» та гурту «Полюс» (м.Івано-Франківськ). Творчі колективи на сцені «Файного Різдва» показали справжнє різдвяне дійство: колядки, щедрівки, вертепи, свято пампуха, українські пісні, народні танці, файні молодіжні дискотеки.

В рамках фестивалю діяла виставка-конкурс творчих робіт «І знов дива у час Різдва» учнів Надвірнянської художньої школи у церквах та соборах, Надвірнянській міській раді, вітринах торгових закладів міста. Також протягом місяця працював різдвяний ярмарок, де гостям фестивалю пропонували різдвяні сувеніри, пряники та різноманітні смаколики власного виробництва.

Міський голова Зіновій Андрійович у своєму виступі зазначив, що «Файне Різдво у Надвірній» – це унікальна можливість з року в рік з особливим духовним піднесенням, прославляючи народженого Ісуса в прадідівській коляді, зберігати і передавати християнські звичаї та народні традиції відзначення новорічно-різдвяних свят з особливим колоритом, в теплій родинній атмосфері, де справді відчувається дух Різдва. Міський голова висловив щирі слова подяки всім небайдужим мешканцям міста та району за участь у фестивалі, всім, хто долучився до його організації, завдяки чому Надвірна стала центром духовного та культурного життя Прикарпаття.

І найочікуванішим для гостей фестивалю став феєричний виступ Національного академічного гуцульського ансамблю пісні і танцю «Гуцулія», який здивував глядачів неповторною колядою, численними пісенними і хореографічними номерами. А завершив концертну програму запальний виступ гурту «Полюс».