Набув чинності закон про протидію цькуванню в школах

Набув чинності закон про протидію булінгу - цькуванню у школах. Законом передбачений штраф за булінг - 850-1700 грн або громадські роботи на 20-40 годин. Якщо порушувала група осіб або ж це сталося повторно протягом року, то штраф становитиме 1700-3400 грн або громадські роботи на строк 40-60 годин.

Закон про протидію булінгу № 2657-VIII сьогодні, 19 січня, набув чинності в Україні. Напередодні документ був опублікований в парламентській газеті "Голос України", інформує Ukr.Media.

Згідно із законом, булінг/цькування - діяння учасників освітнього процесу, які полягають в психологічному, фізичному, економічному насильстві, в тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, які вчиняються стосовно малолітньої або неповнолітньої особи або такою особою щодо інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода психічному або фізичному здоров'ю потерпілого.

Штраф за булінг - 850-1700 грн або громадські роботи на 20-40 годин. Якщо порушувала група осіб або ж це сталося повторно протягом року, то штраф становитиме 1700-3400 грн або громадські роботи на строк 40-60 годин.

Якщо порушники - підлітки у віці від 14 до 16 років, передбачені такі ж санкції, але їх будуть накладати на батьків або опікунів.

Крім того, передбачено штраф для керівника закладу освіти, якщо він не повідомить у Нацполіцію про факти булінга. Санкція передбачає штраф 850-1700 грн або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням 20% заробітку.

У законі "Про освіту" передбачили типові ознаки булінга (цькування):

систематичність (повторюваність) дії;

наявність сторін - кривдник (буллер), потерпілий (жертва булінга), спостерігачі (за наявності);

дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування інтересам потерпілого кривдника та/або заподіяння соціальної ізоляції потерпілого.

Щоб протидіяти булінгу, розширили права та обов'язки учасників освітнього процесу.

Так, засновник закладу освіти повинен надати психолого-педагогічні послуги буллерам або ж тим, хто став свідком чи жертвою булінга.

Керівник закладу освіти повинен "створити безпечне освітнє середовище, вільне від насильства і булінга". Він розробляє план заходів з протидії булінгу, розглядає заяви про випадки цькування, вирішує провести розслідування, повідомляє про такі випадки в Нацполіцію.

Навчальні заклади повинні опублікувати у себе на сайтах правила поведінки учня та план заходів, спрямований на запобігання і протидію булінгу. Там же повинна бути інформація про те, як конфіденційно подати заяву про випадок булінга і про те, як на цю заяву відреагують.

Встановлюється, що як учні, так і вчителі мають право на захист від булінга.

Педагоги зобов'язані повідомляти керівництву про цькування. Батьки учнів мають право отримувати інформацію і звертатися до керівництва навчального закладу з повідомленням про булінг. Вони також зобов'язані сприяти розслідуванню фактів булінга.