На Рогатинщині виявили архів УПА

На Рогатинщині знайдені цінні історичні документи Української Повстанської Армії орієнтовно 1945-1946 років. Про це повідомили у Рогатинській міській раді.

Троє жителів Рогатинщини випадково натрапили на закопаний у лісі неподалік Рогатина бідон з повстанським архівом.

Бідон відкрили на місці знахідки і побачили історичні документи. Після цього, чоловіки вирішили віддати їх історикам.

«Люди ризикували життям, щоб врятувати цей архів від ворога, тому ми не мали ніякого морального права залишати ці документи собі. Тому ми вирішили передати матеріали у відповідні органи», - розповів Тарас Веркалець, який виявив бідон.

Директор Рогатинського історико-краєзнавчого музею Опілля Ольга Блага знахідку вважає дуже цінною. Побіжний огляд матеріалів дає можливість стверджувати, що вони містять відомості про діяльність УПА у Львівській, Тернопільській областях та на Закерзонні. Фахівці припускають, що документи могли доставити для Головнокомандувача УПА Романа Шухевича, який довгий час перебував на Рогатинщині. Серед документів виявився і шарж на самого Шухевича.

«Це унікальна історична подія. Дуже добре, що люди знайшли цей бідон і принесли до нашого музею. Вони хочуть, щоб ці документи були професійно опрацьовані і опубліковані», - зазначила Ольга Блага.

Рогатинські музейники планують передати документи до Львівського музею «Тюрма на Лонцького», який системно займається дослідженням таких знахідок.

«Тішить те, що архів дуже добре збережений, але з ним потрібно буде ще працювати. На базі нашого музею буде проводитись реставрація. Дуже важливо, щоб такі знахідки потрапляли до рук науковців-музейників, адже це капсули пам’яті , які ховались, щоб майбутні покоління українців мали можливість знати: як повстанці боролись за незалежну Україну», - зазначив директор музею «Тюрма на Лонцького» руслан Забілий.

Роман Забілий повідомив, що після реставрації архів буде оцифрований та викладений на інтернет-ресурсі «Архів українського визвольного руху».