Як платити обов’язковий платіж по субсидії

В наступному місяці сім'я може розрахуватися за спожитий понад норми газ зекономленою в попередньому місяці субсидією. Заощаджену субсидію можна використовувати для оплати в наступному місяці спожитого понад виділену соціальну норму газу, води чи електроенергії.

Як наголошується, в наступному місяці сім'я може розрахуватися за спожитий понад норми газ зекономленою в попередньому місяці субсидією.

"Приміром, у листопаді обов'язковий платіж становить 1000 гривень по соціальній нормі 400 кубів газу, а фактично використано лише 100 кубів. Залишок - 300 кубів - можна використовувати в більш холодні місяці, приміром, у грудні-січні. При цьому, не потрібно нікому нічого повідомляти ці суми мають зазначатися постачальником послуг в платіжці як переплата (з мінусом)", - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, коли вартість фактично спожитої послуги менша обсягу обов'язкового платежу, субсидіант має право сплачувати лише вартість фактично спожитої послуги. Якщо, скажімо, розмір обов'язкового платежу за певну послугу становить 200 гривень на місяць, але домогосподарство реально її спожило лише на 120 гривень, сплаті підлягатиме фактичний обсяг споживання, тобто 120 гривень.

"Сума субсидії, яку держава надала громадянам для оплати комунальних послуг у розмірі соціальних нормативів і яка не використана в минулому місяці сім'єю внаслідок економії електроенергії, газу або води, повинна обов'язково враховуватися постачальником послуги в рахунок плати за послуги наступних розрахункових періодів", - пояснюють в уряді.

Крім того, зазначається, якщо виконавець житлово-комунальної послуги "ігнорує" заощаджену субсидію і нараховує інакше, він порушує чинне законодавство. У таких випадках українці можуть звертатися зі скаргами до керівників підприємств, що надають послуги, а в разі відсутності реагування, до органів влади на місцях або органів місцевого самоврядування.