Механізми для повернення культурних цінностей, які вкрала в України Росія

Є дієві механізми для повернення культурних цінностей, якщо вони вивозитимуться з території АРК в країни ЄС, - заступник міністра культури Фоменко. Міністерство культури України розробило механізми повернення культурних цінностей із Криму в разі їх вивезення Росією. Про це повідомила в ефірі Радіо Крим.Реалії перший заступник міністра культури України Світлана Фоменко.

"Щодо незаконного вивезення, ми вже прийняли рішення, і воно не є публічним. Але є дієві механізми, якими ми збираємося повертати культурні цінності, якщо вони вивозитимуться з території АР Крим у країни-члени Європейського Союзу. Ми будемо їх повертати. На сьогодні таких випадків ще не було", - пояснила Фоменко.

Світлана Фоменко додала, що українське міністерство намагається стежити за переміщенням культурних об'єктів, обговорює ситуацію з партнерами з Європейського Союзу і міжнародними організаціями. За її словами, Україна шукає механізми для того, щоб культурні цінності не опинилися в колекціях російських музеїв.

"Експонати з Криму неможливо вивезти на виставку в будь-яку цивілізовану країну, але у нас є побоювання щодо можливості фальсифікації документів, нібито ці предмети є культурними цінностями Росії", - розповіла Фоменко.

Нагадаємо, окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року виніс рішення, що колекція "скіфського золота" з кримських музеїв, яка виставлялася в музеї Алларда Пірсона, має бути повернена в Україну, а не в окупований Росією Крим.

Предметом спору є колекція з 565 музейних предметів, наданих Центральним музеєм Тавриди, Керченським історико-культурним заповідником, Національним заповідником "Херсонес Таврійський" та Бахчисарайським історико-культурним заповідником, які були привезені для експонування в музеї Алларда Пірсона 6 лютого 2014 року в рамках виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі".

Після окупації Криму Росією нідерландська сторона відмовилася повертати експонати кримським музеям, мотивуючи відмову тим, що брала їх від України. Міністерство культури РФ наполягає на передачі колекції "скіфського золота" у власність Росії.