Які банки в Україні під загрозою закриття?

В Україні під загрозою закриття опинилися банки з російським капіталом. А найнадійніші банки – з іноземним західним капіталом.

Головні проблеми: висока доларизація (зростає курс і стає складніше виконувати свої зобов'язання), концентрація на галузях або конкретних клієнтах, великий рівень прострочених кредитів (NPL), повідомляє obozrevatel.com.

Найбільш проблемними банками у випадку кризи стануть "Укрексімбанк", "Мегабанк", "Кредит-Дніпро", "Банк інвестицій та заощаджень", "Промінвестбанк".

Занесеним у "сірий" список вдалося вибратися ПУМБу, Універсал Банку, банку "Восток" і "Ощадбанку". Практично виконали норму "Південний", "Альфа-Банк" і "Ощадбанк". При базовому сценарії частина банків докапіталізації не потребували, але повинні були наростити капітал на випадок фінансової кризи.

2019 року українські банки перейдуть на міжнародні номери банківських рахунків для клієнтів. Вони доповняться кодом країни та кодом банку. Водночас як повідомили в НБУ, у період з 1 квітня до 31 жовтня 2019 клієнти банків у реквізитах розрахункових документів матимуть можливість зазначати як діючий номер рахунку та код банку, так і номер у стандарті IBAN.

В Україні протягом останніх років масово закривають банківські відділення. Найбільше відділень закрили Ощадбанк та ПриватБанк. З 1 квітня по 1 жовтня 2018-го кількість банківських відділень скоротилася з 9,440 тис. до 8,750 тис. Найбільше відділень закрив Ощадбанк - 383. Приватбанк - 177 відділень. Укрсоцбанк - 65, повідомили у Національному банку.

За цей час найбільше, 7 банківських відділень відкрив Укрбудінвестбанк. А-Банк відкрив 5 відділень, Укргазбанк — 4.

Найбільша регіональна мережа в Ощадбанку та Приватбанку. Нараховують 2,744 тис. і 2,38 тис. відділень відповідно. Райффайзен Банк Аваль має 503 відділення по Україні. УкрСиббанк — 310, Альфа-банк - 250.

У світі та в Україні скорочується кількість банківських відділень. Збільшується кількість тих, хто користується онлайн-банкінгом. Вже зараз існують банки без відділень. Всі операції проводять через інтернет.