Об’єднана Православна церква України стала цілком самостійною

Сьогодні, 6 січня, під час урочистого богослужіння у церкві Святого Георгія в резиденції Константинопольського патріархату в Стамбулі відбулася церемонія вручення українській делегації Томоса про автокефалію Православної церкви в Україні.

Офіційно ж цей документ Вселенський патріарх Варфоломій підписав після відповідного молебеня ще вчора, 5 січня, за участі митрополита Київського і всієї України Єпіфанія та Президента Петра Порошенка.

https://galychyna.if.ua/wp-content/uploads/2019/01/54875520.jpg

–Сьогодні розпочинається нова сторінка в історії України, – зазначив у своїй промові з нагоди передачі Україні Томосу про автокефалію Вселенський патріарх ВАРФОЛОМІЙ. – Константинопольська церква, яка таким саме способом дарувала еклезіастичний статус автокефалії всім новим заснованим церквам, сьогодні дарує її вам. Офіційно та канонічно, ви стаєте 15-ю церквою у благословенному хорі автокефальних церков…

Дійство у Стамбулі, приурочене, як слід розуміти, до Святвечора в Україні, – це, безумовно, грандіозна подія в історії України: вперше за 300 років Українська православна церква здобула абсолютну незалежність.

В. М.