Опубліковано закон про припинення дії Договору про дружбу з РФ

Опубліковано закон про припинення дії Договору про дружбу з РФ, і 5 січня він набуде чинності. Законом припиняється з 1 квітня 2019 року дія Договору про дружбу з Росією.

Закон «Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією» (№0206) опублікований у щотижневому збірнику нормативно-правових актів парламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України» сьогодні, 4 січня. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Про це йдеться на сайті парламенту.

«У №1 надруковано закон «Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією», - сказано в повідомленні. Як повідомляв УНІАН, 6 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон «Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією», внесений президентом України Петром Порошенком. Законом припиняється з 1 квітня 2019 року дія договору, учиненого 31 травня 1997 року в Києві та ратифікованого Верховною Радою 14 січня 1998 року. У законі вказано, що припинення дії договору зумовлено збройною агресією Росії проти України, що становить істотне порушення цього договору. Припинення дії договору звільняє Україну від будь-якого зобов'язання щодо його виконання і не впливає на права, зобов'язання чи правове становище України, що виникли в результаті виконання названого договору до припинення його дії, відповідно до статті 70 Віденської конвенції про право міжнародних договорів. 10 грудня Порошенко підписав закон.