Закон про донорство набув чинності

Закон про донорство набув чинності: громадяни України можуть погодитися або відмовитися від посмертного донорства.

Відповідно до закону про трансплантацію органів, кожен повнолітній громадянин України може погодитися на посмертне донорство або відмовитися від нього. Інформацію про це внесуть до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації.

В Україні 1 січня набув чинності закон № 2427-VIII "Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людини", повідомляється на сайті Верховної Ради, передає Цензор.НЕТ із посиланням на Гордон. Відповідно до закону, кожен повнолітній громадянин України може погодитися на посмертне донорство або відмовитися від нього. Інформацію про це можуть внести в паспорт або посвідчення водія, також відомості про згоду на посмертне донорство в обов'язковому порядку буде внесено до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації.

Кожен повнолітній українець також зможе призначити уповноважену особу, яка ухвалить рішення про донорство за нього після смерті. Якщо за життя людина виступала проти донорства, то її органи не будуть використовуватися для трансплантації.

Законом забороняється використовувати анатомічні матеріали, якщо немає в кого отримати дозвіл на трансплантацію, якщо проти донорства виступають правоохоронці, судові медичні експерти або судові інстанції.

Не можуть бути донорами посмертно ветерани війни на Донбасі, діти-сироти, особи, визнані недієздатними, а також ті, чию особу не встановлено.

Також за життя не зможуть бути донорами особи, які відбувають покарання, іноземці та особи без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, особи з важкими психічними розладами, пацієнти, які мають важкі захворювання, вагітні, а також ті, хто вже надав орган або його частину для трансплантації.

"З 1 січня 2019 року в Україні проводитиметься трансплантація. Ті лікарні, які проводять лікування цим складним методом, зможуть і надалі рятувати людські життя. Також із 1 січня нового року рішення про проведення лікування методом трансплантації прийматиме консиліум лікарів медзакладу, де пацієнта внесено до списку очікування. Свою згоду або незгоду на отримання лікування пацієнт надаватиме лікарю медзакладу, який проводить трансплантації", - зазначили в МОЗ.

Підкреслюється, що заяви про рішення стати донором або про відмову стати донором українці подаватимуть або лікарю медзакладу, що має здійснювати трансплантацію, або трансплант-координатору, уповноваженій особі у центрах донорства крові та центрах вилучення анатомічних матеріалів для трансплантації. "Також такі заяви можна буде надати своєму сімейному лікарю чи терапевту. Усі заяви зберігатимуться у закладах охорони здоров’я, де їх прийняли, з дотриманням законодавства щодо захисту персональних даних. Упродовж трьох днів від початку роботи Уповноваженого органу з питань трансплантації усі заяви буде перенаправлено до нового ЦОВВ", - зазначили в МОЗ.

У міністерстві нагадали, що новий закон про трансплантацію набув чинності 24 липня 2018 року.

"Часу для створення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЕДІСТ), що має координувати систему трансплантації, закупівлю нового обладнання для 4 центрів із трансплантації, навчання нової професії транспланто-координатора та розробку близько 30 нових нормативно-правових актів, у міністерства було близько 5 місяців. Для того, щоб виконати весь необхідний обсяг роботи, передбачений законом, необхідно не менше одного року і належне фінансування з Державного бюджету всіх складових системи, яке парламент не передбачив під час прийняття нового закону", - зазначили в МОЗ.

У відомстві підкреслили, що виконання норм цього закону раніше не було реалістичним, тому був розроблений законопроект, який має відтермінувати його дію. "Його підтримав Комітет із питань охорони здоров'я, але парламентарії не встигли його розглянути і проголосувати в останній сесійний тиждень роботи Верховної Ради в 2018 році. Щороку українські лікарі проводять близько 200 операцій з трансплантації. Для того, щоб цей показник істотно збільшився і більше українців могли отримувати своєчасну спеціалізовану допомогу, необхідно, щоб запрацювала вся система, передбачена новим законом про трансплантацію", - підкреслили в міністерстві.