Від сьогодні в Україні зросли “мінімалка”, пенсії, тарифи, зарплата викладачів і стартувала монетизація субсидій

З 1 січня 2019 року в Україні зросла мінімальна зарплата, відбувся перерахунок пенсії для частини пенсіонерів, підвищилися тарифи на опалення. Крім того, зросла зарплата викладачів, стартувала монетизація субсидій.

Мінімальну заробітну плату в Україні з 1 січня підвищено до 4 173 грн у місяць, або до 25,13 грн у погодинному розмірі, інформує Цензор.НЕТ із посиланням на УНІАН.

Відповідні цифри містяться у держбюджеті на 2019 рік. Прожитковий мінімум на одну особу в місяць у 2019 році з 1 січня становитиме 1 853 грн, із 1 липня - 1 936 грн, із 1 грудня - 2 027 грн.

Полторак підписав наказ про підвищення грошового забезпечення військовослужбовців із 1 січня 2019 року, - Міноборони. В Україні з 1 січня 2019 року перерахунок пенсій проведуть для 2 млн осіб, зокрема військових пенсіонерів. З 1 січня для військових пенсіонерів буде зроблено черговий перерахунок пенсії.

Також із 1 січня стартує пенсійна програма перерахунку пенсій, яка стосуватиметься осіб, яким виповнилося 65 років і вони мають 35 років трудового стажу (для чоловіків), 30 років (для жінок). Це приблизно 2 млн пенсіонерів", - сказав віце-прем'єр-міністр Павло Розенко. Він також нагадав, що підвищення пенсій для інших категорій громадян буде здійснено з 1 березня 2019 року. "Найбільший перерахунок пенсій, який стосуватиметься близько 11 млн громадян, буде зроблено з 1 березня наступного року. Це буде осучаснення пенсій за новими розмірами заробітних плат", - розповів віце-прем'єр-міністр, додавши, що розмір підвищення пенсій становитиме від 15% до 40%.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) 10 грудня 2018 року підвищила для населення тарифи на опалення 18 теплокомуненерго з 1 січня 2019 року в середньому на 16,6% через підвищення вартості газу для потреб населення. "Зростання ціни природного газу з урахуванням тарифів на транспортування і розподіл природного газу на 22,8% призвело до зростання тарифів на теплову енергію для населення на 16,6%, і середньозважений тариф становить 1253,5 грн за 1 Гкал", - сказала керівник профільного управління НКРЕКП Світлана Чорних. Вона додала, що 86,6% у тарифі на тепло припадає на вартість палива. Нові тарифи набудуть чинності з 1 січня 2019 року.

З 1 січня 2019 року зарплата науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів зросте на 20%. Відповідну постанову було прийнято на засіданні Кабінету Міністрів 18 грудня. Згідно з рішенням уряду, з січня 2019 року зарплати всіх науково-педагогічних працівників підвищаться на 20%, зарплати інших педагогічних працівників, як і інших бюджетників, наступного року збільшаться на 9%.

З 1 січня 2019 року житлові субсидії на оплату комунальних послуг будуть надаватися населенню України в грошовій формі. Таке рішення було прийнято 27 грудня 2018 року під час засідання уряду. "Проектом постанови передбачається, що з 1 січня 2019 року в грошовій формі субсидії будуть надаватися тим домогосподарствам, які вперше звернуться за їх одержанням. Домогосподарства, яким субсидія вже призначена поточного року, продовжать отримувати її до закінчення опалювального періоду, згідно з чинним на сьогодні порядком, шляхом перерахування бюджетних грошей місцевими органами соціального захисту населення на рахунки організацій, які надають послуги. Людям жодних дій із переоформлення субсидій до травня робити не потрібно", - повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева. Він підкреслив, що з травня субсидії надаватимуться в грошовій формі всім домогосподарствам, які її отримують на неопалювальний сезон, а також почнуть грошима надаватися пільги на оплату житлово-комунальних послуг. "Починаючи з жовтня 2019 року, грошова форма охопить всіх одержувачів пільг і житлових субсидій", - сказав він.