З 1 січня українці отримуватимуть “живі” гроші замість субсидій

З 1 січня в Україні вводиться монетизація субсидій: українці отримуватимуть "живі" гроші замість субсидій. Як це працює?

З 1 січня 2019 зміниться система монетизації субсидій. Таке рішення було прийнято під час засідання Кабміну у четвер, 27 грудня, пише "Економічна правда".

"Сьогодні ми повинні зробити ще один важливий крок - перейти від надання житлових субсидій підприємствам до виплати їх безпосередньо громадянам у грошовій формі", - розповів міністр соцполітики Андрій Рева. Як передбачається, "грошові" субсидії будуть отримувати ті домогосподарства, які вперше звернулися за допомогою. Ті господарства, яким субсидію була надано у 2018 році, будуть продовжувати отримувати її до кінця опалювального сезону.

З травня 2019 субсидії будуть надавати у грошовій формі всім домогосподарствам, які їх отримували в опалювальний сезон, також почнуть надавати у грошовій формі пільги на оплату житлово-комунальних послуг. "Починаючи з жовтня 2019 грошова форма охопить всіх отримувачів пільг та житлових субсидій. Етапність дозволить відпрацювати механізм на невеликій кількості одержувачів", - зазначив Рева.

Рева також заявив, що буде контролюватися банком те, що кошти витрачено саме на оплату комунальних послуг. Якщо ж сім'я зможе заощадити і зберегти частину коштів, вони можуть витратити їх так, як захочуть. Гроші будуть приходити на банківський рахунок одержувача в Ощадбанку. "Розмір допомоги і надалі буде залежати тільки від двох чинників: від розміру витрат на житлово-комунальні послуги і від доходів громадян. Змінюється лише алгоритм її виплати", - підкреслив міністр.