Посилення протиповітряної оборони на Азовському напрямку – першочергове завдання

Україна створила протидиверсійне угруповання військ і посилила протиповітряну оборону на Азовському напрямку для відбиття можливої агресії Росії.

Про це повідомив начальник прес-центру Об'єднаних сил Віталій Саранцев, пише УНІАН. "Було прийнято кілька рішень щодо посилення оборони Азовського напрямку, там була створена протидиверсійне угруповання, посилена діяльність засобів протиповітряної оборони", - пояснив він. Саранцев додав, що на цьому напрямку були проведені додаткові заходи щодо створення фортифікаційних споруд, налагоджена співпраця і більш тісний зв'язок підрозділів Об'єднаних сил з Військово-морськими силами.

"На сьогоднішній день як Маріуполь, так і все Азовське узбережжя захищене з суші, з повітря і з моря", - резюмував він.

З квітня 2018 року Росія почала влаштовувати провокації в Азовському морі, затримуючи для необґрунтованих перевірок судна, що прямують в порти Бердянська і Маріуполя під час їх проходу через Керченську протоку. При цьому агресивні дії російської сторони суперечать міжнародному договору, згідно з яким Азовське море є водами внутрішнього користування як для України, так і для РФ, і його можуть вільно використовувати обидві країни.

У зв'язку з цим Україна веде переговори з ЄС і США про введення санкцій проти Росії у відповідь на блокаду Азовського моря.

Крім того, РНБО затвердив комплекс заходів щодо захисту національних інтересів в акваторії Чорного і Азовського морів і Керченській протоці.

Нагадаємо, вранці 25 листопада прикордонні кораблі РФ здійснили агресивні дії проти трьох кораблів ВМС ЗС України під час їх переходу з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. В результаті тарана прикордонного корабля РФ був пошкоджений буксир ВМС України.

У Федеральній службі безпеки РФ звинуватили українську сторону в "небезпечних маневрах" під час заходу в "закриту акваторію територіального моря РФ". Україна відкидає ці обвинувачення, заявляючи що судна діяли в межах закону.

В цей же день українські кораблі були обстріляні і захоплені російським спецназом. В результаті зіткнення з прикордонними силами ФСБ РФ в Керченській протоці поранення отримали шість українських моряків. "Суд" Криму заарештував моряків на два місяці. Їх перевезли в Москву. Україна вважає захоплених українських моряків військовополоненими.