Джон Гербст вважає, що Росія може атакувати Україну на Різдво

Прес-секретар Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова виступила 24 грудня з низкою заяв. Вона сказала, що «Росія побоюється розгортання повномасштабних бойових дій з боку України» і навіть що Україна нібито планує провести напад з використанням хімічної зброї.

Колишній посол США в Україні Джон Гербст вважає, що саме Росія може атакувати Україну, повідомляє ZN.UA. «Москва любить здійснювати агресію, коли світ зосереджує увагу на чомусь іншому. Так вона вторглася в Афганістан під час різдвяних свят в 1979 році і напала на Грузію в сезон відпусток у серпні», - підкреслив він в інтерв'ю виданню Newsweek.

«Слабка реакція Заходу на захоплення Росією українських кораблів з екіпажем нарівні з відставкою міністра оборони США Джеймса Меттіса створюють ідеальні умови для атаки Кремля», - заявив Гербст.

Екс-помічник заступника голови Пентагону і директор аналітичного Центру Байдена при Пенсільванському університеті Майкл Карпентер зазначив, що ймовірність ескалації напруженості дуже висока.

«Росіяни прагнуть до повного контролю над Керченською протокою та Азовським морем, а українці не хочуть відмовлятися від контролю над своїми територіальними водами або свободи проходу через протоку, так як це їх право. Таким чином, ймовірність ескалації висока», - заявив він.

Аналітики телеканалу CNN відзначили, що Росія схильна наносити удари, коли Захід дивиться в іншу сторону. Атака РФ на Азові 25 листопада також відбулася у той час, коли увагу світових лідерів відволікли інші проблеми.