Верховна Рада внесла важливу поправку до закону про українську мову

У резонансному мовному законі відбулися зміни: в ньому скасували кримінальну відповідальність.

Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності прибрав із законопроекту про державний мову норму про кримінальну відповідальність. Про це у середу, 19 грудня повідомила заступник голови комітету, народний депутат Ірина Подоляк, інформує UkrMedia.

Законопроект отримав 2049 поправок від народних депутатів і всі вони, здебільшого, стосувалися саме кримінальної відповідальності.

«Ми працювали над поправками два тижні кожного дня. Кримінальну відповідальність законопроекту прибрали. По-перше, було дуже багато поправок щодо вилучення цієї норми. По-друге, потрібно розуміти, що ця норма мертва - її ніхто використовувати не буде, швидше за все. По-третє, якщо ми відповідальні люди, ми повинні шукати компроміси», - повідомила Подоляк.

Таким чином, якщо закон приймуть, в Україні залишиться лише можливість притягнення до адміністративної відповідальності за його порушення. Зокрема, у законопроекті йдеться, що за порушення передбачаються штрафи, але поки що їх розмір залишається невідомим.

Раніше стало відомо про те, що в областях України російська мова позбавляється статусу регіональної. Зокрема, слідом за Харківською областю, російська перестала бути регіональною у Херсоні.