Україна очікує на новий транш від ЄС

ЄС розраховує, що Україна і надалі зберігатиме темп здійснення реформ. А Україна очікує на 500 млн євро другого траншу макрофінансової допомоги від ЄС на початку 2019 року, йдеться у повідомленні на Урядовому порталі. Як зазначається, про це йшлося під час перемовин Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з Віце-президентом Європейської Комісії Валдісом Домбровскісом.

Домбровскіс зазначив, що стабілізація макрофінансової ситуації в Україні стала стимулом в ухваленні рішення про виділення Україні коштів. «Тож ЄС розраховує, що Україна і надалі зберігатиме темп реформ і приділить увагу точковим змінам в податковій, енергетичній, загальнофінансовій та соціальній сферах», – йдеться у повідомленні.

«Спільними зусиллями нам вдалося пройти шлях до підписання Меморандуму про взаєморозуміння та кредитної угоди, а також виділення першого траншу макрофінансової допомоги у стислі терміни, – у свою чергу сказав Гройсман. – Ми цінуємо тверду і послідовну підтримку наших зусиль у впровадженні реформ. Пріоритетами нашої спільної роботи на найближчу перспективу є поглиблення секторальної співпраці у сфері цифрової економіки, енергетики та лібералізації торгівлі».

Раніше, в травні поточного року в результаті аналогічних перемовин за участю Глави Уряду Єврокомісія схвалила рішення про започаткування нової програми макрофінансової допомоги. У вересні було підписано меморандум, а вже в грудні Україна отримала перший транш обсягом 500 млн євро.