Відтепер відкрити рахунок у банку можна й без відвідування самої установи

Як повідомили в Національному банку України, відтепер фізичним особам надано можливість отримувати дистанційно не лише адміністративні, а й банківські послуги (наприклад, відкриття рахунку). Для цього впроваджують механізм віддаленої ідентифікації клієнтів банків через систему BankID НБУ. Він передбачає, що вперше ідентифікацію фізичної особи має проводити за її присутності один із банків-учасників системи, і вже після цього вона зможе замовляти сервіси та послуги на інтернет-сайті будь-якої компанії або банку, якщо вони підключені до системи BankID НБУ. У такому разі ідентифікація особи проводитиметься дистанційно на рівні банків, в яких вона обслуговується. Це, наприклад, дасть можливість клієнтам банків дистанційно відкривати рахунки без необхідності відвідувати їхні відділення.

При цьому для надання банківських послуг обов’язковими умовами є виконання вимог фінансового моніторингу: проведення перевірки ідентифікаційних даних, отриманих з різних джерел. Відповідальність за належне здійснення ідентифікації та вивчення клієнта відповідно до міжнародних стандартів та законодавства України покладається як на банк, який здійснив ідентифікацію, так і на банк, що використовує інформацію, отриману за допомогою засобів системи BankID. Також банки зобов’язані забезпечити у своїй діяльності належне управління ризиками, щоб запобігти використанню послуг, які вони надають, для легалізації кримінальних доходів та фінансування тероризму.

«Для відкриття банківських рахунків через систему BankID НБварто лише раз пройти ідентифікацію в одному з банків-учасників системи, після чого банківські сервіси стануть доступні на сайтах інших фінустанов, підключених до BankID, – повідомила перший заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова. – Звичайно, є певні відкриті питання. Наразі лише два банки підключені до цієї системи. Тож на сьогодні скористатися цією можливістю зможуть далеко не всі. Проте з часом ми розраховуємо на розширення системи за рахунок підключення більшої кількості банків».

Крім того, Нацбанк удосконалив порядок погодження відповідальних за здійснення фінансового моніторингу працівників банків. Відповідні зміни внесено до «Положення про здійснення банками фінансового моніторингу» постановою Правління НБУ, яка набрала чинності з 5 листопада цього року.

О. Б.