Для осель, не обладнаних газовими лічильниками, блакитне паливо коштуватиме втроє дорожче

Встановлення загальнобудинкових лічильників газу в багатьох прикарпатців викликало несприйняття. Адже виходить, що нині газопостачальники формально начебто виконали вимоги законодавства – забезпечили облік газу, однак для споживачів вони створили такі собі газові колгоспи. Бо показники будинкових лічильників (які, як правило, лише постачальники і знають) ділять на всіх абонентів порівну. Не залежно від того, чи живе у помешканні одинокий пенсіонер, чи численна родина. Тож і виходить, як у одного мого знайомого, що за один місяць він «споживає» два кубометри газу, а інший – аж 20. Втім, нині газовики наголошують, що споживачам, які проживають у багатоквартирних будинках, уже облаштованих загальнобудинковими вузлами обліку газу, цього року індивідуальні лічильники безкоштовно не встановлюватимуть. Що ж стосується інших споживачів, котрі лічильників не мають взагалі, то наразі, відповідно до Закону «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», ПАТ «Івано-Франківськгаз» продовжує реалізовувати програму щодо безкоштовного встановленню лічильників газу. Цьогоріч монтаж лічильників проводиться у помешканнях, в яких встановлені тільки газові плити та відсутній будинковий лічильник. Наразі 98,5% споживачів Івано-Франківщини забезпечені приладами обліку блакитного палива. До кінця року підприємство планує встановити ще 2,5 тисячі лічильників. Однак, як стверджують у прес-службі компанії, через необґрунтовано занижені норми споживання, частина прикарпатців відмовляється від індивідуальних приладів обліку. Адже сплачуючи за газ за нормами, вони насправді, за розрахунками постачальників, споживають вдвічі більше. Таких нарахували з початку року близько 1 000 абонентів, котрі або відмовилися, або не допустили до своїх помешкань газовиків для монтажу індивідуальних приладів обліку.

Тому газопостачальники наголошують, що споживачі, які відмовляються від безкоштовного встановлення індивідуальних газових лічильників, згідно з чинним законодавством, сплачуватимуть за газ за граничними нормами споживання.

«Згідно з Кодексом газорозподільних систем, якщо споживач, який не забезпечений приладом обліку, відмовляється від безкоштовного його встановлення, або не надає доступу до приміщення для монтажу приладу, нарахування плати за газ здійснюватиметься за граничними об’ємами з урахуванням усіх газових приладів і пристроїв», – розповів керівник Івано-Франківського відділення ПАТ «Івано-Франківськгаз» Андрій Струк.

Наприклад, якщо в помешканні встановлено тільки плиту при наявності центрального гарячого водопостачання нарахування на одну особу здійснюватиметься у розмірі 9,8 куб. метрів газу в місяць, замість 3,3 м куб., у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання – 18,3 м куб., замість 5,4 м куб. А вже 1 січня 2021 року, наголошують газопостачальники, помешкання, які не оснащені індивідуальними чи будинковими приладами обліку газу, можуть бути відключені від газопостачання. Принагідно власникам квартир, які з певних причин не були вдома того дня, коли у їхніх будинках відбувалося встановлення приладів обліку, нагадують про необхідість звернутися з письмовою заявою для встановлення лічильника у Центр обслуговування клієнтів ПАТ «Івано-Франківськгаз».

О. Б.