Подолати кризу математичної освіти, або Нотатки про головні новації ЗНО-2019

Вступна кампанія

Кожен абітурієнт вже знає на зубок правило, незмінне більше 10-ти років: хочеш стати студентом вишу – потрібно скласти зовнішнє незалежне оцінювання. Загалом правила гри ЗНО на наступний рік залишилися головно тими самими. Та все ж без новацій не обійшлося.

За попередніми даними на Прикарпатті понад 10 000 осіб складатиме незалежне оцінювання. Реєстрація на ЗНО стартує 5 лютого і триватиме до 25 березня. Як і торік, на вибір вступникам запропоновано 11 предметів: українська мова і література, історія України, математика, біологія, хімія, фізика, географія, англійська мова, німецька мова, французька мова, іспанська мова. Другий рік поспіль серед цього переліку немає російської мови.

Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання розпочнеться 21 травня тестуванням з математики і завершиться 13 червня тестуванням з хімії. Додаткова сесія запланована на 26 червня – 12 липня. Тестування з української мови і літератури відбудеться 23 травня, з іспанської, німецької, французької мов — 27 травня, з англійської мови — 28 травня, з фізики — 30 травня, з історії України — 4 червня, з біології — 6 червня, з географії — 11 червня.

Кожен вступник матиме змогу скласти тест не більше як з чотирьох предметів. При цьому результати ЗНО з трьох предметів зараховуватимуть як результат державної підсумкової атестації для отримання шкільного атестату. Тестування ж із української мови й літератури є обов’язковим для всіх без винятку, другий предмет – на вибір одного із двох предметів: математика або історія України, третій – на вибір з усього переліку тестових дисциплін.

Щодо сертифікатів попередніх років, то під час вступної кампанії 2019 року, дійсними будуть сертифікати ЗНО 2017-го, 2018-го, 2019-го років, окрім іноземної мови. Через те, що торік на тесті з іноземних мов запровадили аудіювання, з цього предмету можна подавати сертифікати 2018-го та 2019-го рр.

Торік учні професійно-технічних закладів та студенти коледжів вперше складали державну підсумкову атестацію з української мови у формі ЗНО. Цього року вони складатимуть уже два предмети – до української мови додається математика або історія України на вибір.

Ті вступники, котрі планують поєднати своє професійне майбутнє з медициною, мають знати, що цього року їм доведеться складати ЗНО з математики або фізики на вибір. Ці дисципліни ввели до переліку обов’язкових для вступників у медичні виші. Крім того, конкурсними предметами для майбутніх лікарів є українська мова і література, біологія або хімія на вибір. У міністерстві введення фізики або математики як третього профільного предмету аргументують інтеграцією української медицини в міжнародну практику. Мовляв, у більшості європейських країнах складання іспиту з цих предметів є поширеним явищем. Крім того, фізика та математика визначають логічне мислення та вміння аналізувати – необхідні властивості майбутнього лікаря.

«Тішить те, що на «Олімпі» нарешті побачили ту проблему, яка є споконвічною і заявляла про себе ще задовго до ЗНО – маю на увазі кризу математичної освіти. Думаю, що окремі новації якраз є реакцією на цей стан, – коментує директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдан Томенчук. – Є ще одна надзвичайно болюча проблема. Практично хронічна. Це проблема заробітної плати працівників регіональних центрів, зокрема її істотний дисбаланс між методистами і «айтішниками». Якщо цю ситуацію й надалі не вирішувати, то може настати момент, коли найдоцільніші новації не буде кому втілювати. Бо, як мовлять, ентузіазм, звичайно, безплатний, а професіоналізм треба оплачувати».

Ольга МОНЧУК.