Експерти оцінили успішність втілення проекту уряду Швеції в Долині

Микола СОКОЛІВСЬКИЙ.

Незалежні шведські та українські експерти провели оцінювання успішності втілення у Долині проекту «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні», що триває вже третій рік.

Долина – одне з 12 міст із восьми областей України, які є учасниками проекту «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні», який здійснює шведське урядове агентство з питань миру, безпеки та розвитку, Академія Фольке Бернадотта (FBA) у партнерстві з Асоціацією малих міст України та Центром Разумкова. Для оцінки того, яку користь уже приніс долинянам проект технічної допомоги, до міста приїхали представник Швеції, спеціаліст у галузі права та соціології і консультант з незалежного огляду проекту Генрік Офрон і Михайло Черемшинський – консультант Світового Банку, який з 2000 року працює з міжнародними проектами ООН та здійснює вільний аудит.

Як повідомили на офіційному веб-сайті Долинської міськради, доповідач – керуюча справами виконкому апарату міської ради Світлана Сапетна найперше ознайомила гостей зі стратегічними пріоритетами Долини, планом дій сталого енергетичного розвитку, акцентувала їх увагу на системі прозорості і відкритості та участі в інших проектах, зокрема у сфері е-врядування. «Ми тісно співпрацюємо з місцевою пресою, маємо свій сайт, радіо, друкований вісник міської ради», – зазначила також Світлана Олександрівна. Далі незалежним експертам представили розроблений план дій в рамках проекту «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні» та перші результати зробленого. Зокрема, за час його здійснення в Долинській міськраді та в її структурних підрозділах забезпечили можливість для містян отримувати послуги людям протягом усього робочого дня, без обідньої перерви; розробили карти послуг для людей, що пояснюють послідовність їх отримання, і встановили систему електронного документообігу, за допомогою якої громадяни можуть відстежувати свої звернення тощо.

Підсумовуючи хід дискусії, міський голова Долини Володимир Гаразд наголосив на важливості участі в міжнародних проектах, де Долина вже має неабиякий досвід. Експерти, які мали ще окрему зустріч з представниками громадських організацій, повідомили, що свої висновки і рекомендації зроблять і оприлюднять після відвідин усіх міст.

Світлини з веб-сайту Долинської міської ради.