Переплату «Газпрому» за транзит газу через українську територію стягнули як пеню за його борги

Національна акціонерна компанія (НАК) «Нафтогаз України» направила «Газпрому» заяву про зарахування переплат за транзит газу в рахунок погашення пені, яка нараховується на заборгованість російської компанії відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу за транзитним контрактом.

Як нагадала прес-служба НАКу, 22 грудня 2017 року Стокгольмський арбітраж переглянув формулу ціноутворення на газ за контрактом на поставку газу в Україну, зменшивши його вартість, що привело до зниження ставки вартості послуг і загальної вартості послуг із транзиту газу, які надає «Нафтогаз».

Водночас «Газпром», відмовляючись виконувати рішення Стокгольмського арбітражу, продовжує в 2018 році платити за транзит більшу ціну, ніж виставляє НАК, який розраховує тариф відповідно до рішення арбітражу. Отже, «Нафтогаз» переказав понад дев’ять мільйонів доларів переплати за послуги транзиту, надані в серпні, як платіж в рамках виконання арбітражного рішення.

Раніше повідомлялося, що лише пеня «Газпрому» за невиконання рішення Стокгольмського арбітражу в справі проти НАК «Нафтогаз України» уже становить понад 110 млн. дол.

О. Б.