Вибори в нових ОТГ відбудуться 23 грудня

Центральна виборча комісія призначила на 23 грудня вибори у 125 об’єднаних територіальних громадах. Також ЦВК оголосила на цю дату додаткові вибори у 26 об’єднаних громадах. «Це рішення нарешті розблокувало двомісячну блокаду найуспішнішої реформи в Україні – децентралізації, дозволивши провести перші вибори в новостворених ОТГ і довибори у громадах, що приєдналися до вже утворених ОТГ– наголосив регіональний консультант з юридичних питань проекту «ПУЛЬС», який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAID, Андрій Деркач.– На рішення ЦВК очікували і чотири недавно створені ОТГ на Івано-Франківщині – Вигодська Долинського, Букачівська Рогатинського, Коршівська Коломийського та Новицька Калуського районів, які об’єднали 17 селищних і сільських рад. Ще дві об’єднані громади – Ланчинська та Брошнів-Осадська очікували на проведення довиборів депутатів на території сіл Середній Майдан, Вишнівці, Глинки Надвірнянського району та села БрошнівРожнятівського району».

Як зазначив експерт, оскільки вибори в цих ОТГ відбудуться наприкінці грудня, їх буде включено до розрахунків Держбюджету на 2019 рік, і з 1 січня вони працюватимуть на прямих міжбюджетних відносинах з профільними міністерствами. Саме можливість формувати бюджет на нових засадах та розподіляти його відповідно до нагальних потреб і стратегічного бачення є найважливішим інструментом розвитку тих громад, що почали своє життя минулими роками.

«Прагнучи підтримати новостворені громади у їхньому русі до самодостатності та успішності, Івано-Франківське регіональне відділення АМУ організувало для їхніх представників ознайомчу поїздку до Ланчинської ОТГ Надвірнянського району. Під час зустрічі представники з чотирьох новостворених громад мали змогу дізнатися про типові проблеми, з якими їм уже наступного року доведеться зустрітися», – підсумував А. Деркач.

О. П.