Людству зосталося трохи більше 10 років до кліматичної катастрофи

«Глобальне потепління, ймовірно, досягне 1,5° C між 2030 і 2052 роками, якщо воно й далі зростатиме з нинішньої швидкістю», – йдеться у доповіді Міжурядової групи експертів з питань змін клімату (IPCC). Мова у звіті про те, що підвищення температури прискорить ризик виникнення екстремальних посух, збільшення кількості лісових пожеж, повеней, спричинить нестачу продовольства для сотень мільйонів людей.

«Одне з ключових повідомлень, що випливає з цього звіту, полягає в тому, що нині ми вже бачимо наслідки глобального потепління в 1°С: більш екстремальну погоду, підвищення рівня моря та зменшення кількості морського льоду в Арктиці», – зазначив співголова Робочої групи IPCC Панмао Чжаі.

Втім, за прогнозами експертів глобальні викиди двоокису вуглецю мали би до 2030 року знизитися на 45 відсотків від рівня 2010 р. і досягти «чистого нуля» приблизно 2050-го. Це дозволить підтримувати потепління в рамках 1,5 градусів С, й запобігти підвищенню надалі температурного режиму на Землі, пишуть науковці. Але зменшення викидів до цього рівня, хоча й технічно можливо, все ж потребує масштабних змін в енергетиці, промисловості, будівництві, транспорті та містобудівництві, зазначають вчені. Тому ще невідомо, чи вдасться людству локалізувати процес глобального потепління на планеті на тій позначці.

В. М.