«Приз Європи»-2018 дістався Івано-Франківську

Найвищу нагороду Парламентської асамблеї Ради Європи – «Приз Європи» – цього року присудили обласному центрові Прикарпаття. 28 липня відбулося офіційна церемонія вручення відзнаки, під час якої представник ПАРЄ в Україні Яак Медісон зазначив, що місто Франка цілковито заслужило на таке визнання, адже воно невпинно змінюється на краще, і це помітно навіть на його вулицях.
З такої нагоди в Івано-Франківську стартував ІV Міжнародний економічно-інвестиційний форум «Партнерство і перспектива», який об’єднав близько трьох сотень делегатів з України та з-за кордону. Покликане посприяти через обмін досвідом між представниками різних регіонів нашої держави та низки європейських країн розвиткові міської інфраструктури, це ділове дійство, за задумом його організаторів, допоможе вдосконалити співпрацю мерії з чинними та налагодити зв’язки з потенційними партнерами – вітчизняними й іноземними.
Урочисті заходи тривали й на території палацу Потоцьких, де влаштували різноманітні веселощі для юних франківців. А завершилося святкування концертом українських, польських і молдовських музичних колективів на Вічевому майдані.
–Для мене це велика честь – отримати приз ПАРЄ, – зазначив міський голова Руслан МАРЦІНКІВ. – Івано-Франківськ тепер назавжди викарбуваний серед найкращих на зворотньому боці призу. Ми довго до цього йшли і тут є заслуга кожного, хто усвідомлює, що живе в європейському, особливому місті. Неймовірна честь і відповідальність бути на рівні з Віднем, Стамбулом, Нюрнбергом, Турином, які свого часу теж отримували цю нагороду. Я дякую кожному франківцю за великий дар жити в найкращому місті світу! Щороку таку відзнаку отримує місто, яке найактивніше просуває у своє повсякдення європейські цінності та ідеї, а також втілює в життя реформи у різних галузях. В Україні таку нагороду вручили вже вдруге. 2010-го «Приз Європи» дістався Харкову. А торік його отримав Люблін (Польща). До нагороди, крім відповідних грамоти й медалі, додають і чек на 20 тисяч євро – ці кошти належить витратити на поїздки представників молодіжного середовища міста до європейських країн.